Call of Duty walkthrough

Den yngre tv-spelsgenerationen har blivit riktigt bortskämt. För oss lite äldre spelare som inte kan släppa våra kära TV-spel så minns vi hur svårt det var förr i världen. Från början så fick man helt enkelt klara krångliga spel med ett enormt tålamod och mycket klurande. För att sedan övergå till att prenumerera på Nintendo-tidningen där de hade lite tips och tricks som kunde hjälpa oss med spelen där vi hade fastnat.

Det här var alltså vardag för oss. Att hitta walkthroughs på youtube var något vi inte ens kunde föreställa oss i våra våtaste drömmar. Några år senare när gemene man började skaffa datorer och ansluta till internet med modem så började man kunna hitta walkthroughs på internet. Dessa var då i texformat. Jag vet inte vad som var värst, att läsa igenom en walkthrough på flera hundra sidor, eller att skriva dessa. Det finns många eldsjälar där ute som gjort ett helt otroligt jobb med att spela igenom spel många många gånger och lära sig alla hemligheter, för att sedan skriva ned allting i texformat. Att skriva en text så man förstår vad som händer är inte lätt och dessutom utan att glömma något. Dessa walkthroughs hade också ofta små guider till hur man ska utveckla sin karaktär och liknande. Jag tänker nu till exempel på Final Fantasy VII som är ett spel som tog mig ungefär 100 timmar att klara första gången jag spelade igenom det. Det finns massvis med gedigna walkthroughs till det spelet som går igenom allting så att man inte missar något och dessa är tjocka som böcker. Fastnade man i spelet så fick man lov att surfa till gamespot.com eller liknande siter och söka efter en walkthrough, leta sig fram till rätt del av spelet och se hur man skulle lösa det.

I modern tid så har vi istället folk som laddar upp walkthroughs på youtube. Det här är så helt otroligt bra för de som vill ha hjälp med spel. Istället för att tvingas försöka om och om igen eller kanske rent av ge upp och tröttna så kan man gå till youtube, söka på spelet man vill ha hjälp med och sen bara spola i videon till man kommer till rätt del och se hur man ska göra. Jag har inte undersökt saken närmare men jag skulle tro att det finns walkthroughs till precis alla spel man kan spela. De som producerar dessa klipp filmar skärmen när de spelar och har ofta en mikrofon ansluten så de kommenterar vad de gör, varför och ofta får man veta lite bakgrundsinformation och annat gällande spelet som man inte annars skulle fått reda på.

Ni som spelar kluriga spel i dagsläget och behöver hjälp är med andra ord bortskämda om man jämför med oss i den äldre generationen. Det som är lite negativt med det här är att det lätt blir så att man tar mer hjälp än vad man behöver och det tar bort lite av den kluriga aspekten i flera spel. Skulle ni köra fast i något mission i Call of Duty, så kan ni vara säkra på att det finns någon som löst det, filmat det och lagt upp på youtube. Här har ni ett exempel.